Рецепти за мамци за поуспешно ловење сом




На барање на читателите - неколку рецепти за мамци кои сигурно ќе ви бидат од помош при ловење сом.
 
Мамец со крв
Состав:
Кафеав шеќер
Екстракт од ванила
Кесичка свежи пилешки гради, или некаков друг вид месо кое содржи доста крв
Парче шперплоча, или некаков сад

Подготовка:
Најпрво започнете со истурање на крвта врз садот (најдобро е да е рамен сад)
Потоа попрскајте со дебел слој од кафеавиот шеќер на вашиот мамец од крв
Оставете да се исуши крвта и да стане крцкава и сува.
Истурете го шишенцето ванила екстракт врз крвта, покривајќи колку што можете повеќе.
Потоа повторно попрскајте со дебел слој шеќер, а потоа со помош на вилушка направете дупки на целиот мамец.
Отстранете го мамецот од садот и оставете да се исуши и од таа страна ако има потреба, а потоа исечете ја така припремената смеса на мали коцки (отприлика околу 1 см2) , или по ваша желба, на било какви парчиња.

Мамец со масло од сардини
Состав:
Една конзерва Сардини со масло
Неколку дождовни глисти

Подготовка:
Едноставно измешајте се заедно
 
Мамец од виршла
Состав:
Шест навистина евтини виршли
оцет
сол со лук
леден чај во прав
кафеав шеќер
зачинета сол
пармезан

Подготовка:
Исечете ги виршлите на многу мали парчиња
Ставете ги парчињата во тегла и сипете малку оцет
Додадете сол со лук, чај во прав, зачинета сол и пармезан

Мамец од џигер
Состав:
пола килограм гриз
пилешки џигер
екстракт од анис

Подготовка:
Ставете го гризот во сад
Посебно блендирајте го пилешкиот џигер со екстрактот од анис, а потоа додадете ја смесата во гризот и мешајте се додека смесата не стане доволно цврста за да остане на јадицата
Можеби ќе треба да додадете гриз, во зависност од густината.
Најпрво ставете пченка на јадицата, а потоа обвиткајте ја со веќе приготвеното тесто

Мамец од сирење
Состав:
Пола литар млеко
200-300 грама сирење, стопено
2 лажици меласа
Овесни снегулки

Подготовка:
Стопете го сирењето и додадете го млекото и меласата
Додавајте овесни снегулки се додека не се добие потребната густина со цел топчето да остане на јадицата. Оставете ги снегулките убаво да ги впијат другите состојки, пред да додадете уште (можеби нема да има потреба)

БИСТРО!